11 г. след трагедията в Охридскоко езеро роднините на починалите 15

...
11 г. след трагедията в Охридскоко езеро роднините на починалите 15
Коментари Харесай

11 г. след трагедията край Охрид, няма обезщетения

11 година след нещастието в Охридскоко езеро роднините на умрелите 15 български туристи и останалите към 35 избавени наши сънародници още чакат обезщетения за претърпените премеждия, заяви БНР

На 5 септември 2009 година 55 български туристи потеглят с корабчето " Илинден " към манастира " Св. Наум ". Около 11 часа корабът потъва за минути на към 200 метра от брега на езерото. 15 души са извадени мъртви, останалите са избавени. На борда на кораба преди нещастието имаше 50 пасажери от България, пътуващи към манастира " Свети Наум ".

Наследниците на умрелите и потърпевшите туристи заведоха дело и в България за обезщетение против застрахователната компания. Делото е във Върховния касационен съд (ВКС) и към момента не е завършило. Магистратите чакат още документи и механически спецификации.

На три инстанции съдът в районен съд Македония осъди капитана на кораба Сотил Филевски и застрахователния сътрудник от компанията " Лойд " хърватина Бранко Баич на по 1 година затвор. Една от наследничките на удавен екскурзиант по време на делото в македонския съд подари осветена икона персонално на капитана Филевски. Причината - той незабавно се е хвърлил във водите на езерото, с цел да избавя хората.

Кметът на Охрид Константин Георгиески също осъди оскверняването на паметника на българските туристи. Георгиески прикани жителите да се въздържат от вандалски актове и да покажат по-високо схващане.

Снощи и министерството на външните работи на Република Северна Македония осъди вандалския акт.

.

 
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР